Findes der Kaffebarer På Andre Planeter? #4 Det Er Stadig Kun November



Tidligere afsnit

Det er stadig kun november

Nogle folk elsker at gå til frisøren, andre hader det, men det er kun de allerfærreste, der er nødt til at risikere liv og lemmer for at få håret klippet. Sund fornuft burde fortælle en, at håret godt kan vente, hvis man er særligt sårbar, og der er en epidemi lige på trapperne, men i sidste ende hvad er så mest vigtigt: sund fornuft eller en vedligeholdt stil. Det var i hvert fald ikke sund fornuft, der hviskede Carl-Elias i øret, da han en sen november morgen kiggede sig selv i spejlet og udbrød: ”kæft, du ligner jo en kegle, mand. Det er enten nu eller først næste år, og så vil jeg hellere dø end vente”.
Carl-Elias tog solbriller på, proppede tasken med mundbind og smøger og sprang ud ad døren. Han nåede gaden og den mistænksomt tomme parkeringsplads, før han indså, at noget var ravruskende galt.
Han havde jo lånt vognen ud til Michael, der ville køre ud til lufthavnen og hente afdelingens nye medlem. ”Så for helvede”.
Den eneste måde, han kunne komme ind til byen på nu, var med offentligt transport. Men der gik vel ikke nogen busser fra Sønder Borte så langt? Ikke medmindre han ønskede først at komme til Århus om aftenen, og så var han nødt til at overnatte i den gudsforladte by – og endda på denne tid af året.
”Hvad gør jeg? Hvad gør jeg?” mumlede Carl-Elias for sig selv, imens han stak en smøg i kæften.
Han spejdede overvejende op og ned ad den tavse landsbygade og dens mutte huse. Han havde kun boet der i to dage og kendte endnu ingen af sine naboer godt nok til at forsøge på at nasse et lift.
Indtil videre havde de ikke givet noget indtryk af at have varme følelser for hverken ham eller Michael, så det kunne nok godt tage nogen tid.
Carl-Elias var nået til sin tredje smøg og var begyndt i desperation at overveje den offentlige trafik, da en lille rød vogn trillede ned ad gaden mod ham. Han genkendte straks føreren, og et smil spredte sig på hans læber.

Heldigvis for Carl-Elias skulle Svendsen faktisk også til Århus. Uheldigvis for Svendsen kunne han ikke finde på nogen god undskyldning for ikke at ville have ham med. Det var stadig svært for ham at acceptere, at den mærkelige københavner var flyttet til byen. Han havde gjort sit bedste for at lægge hele affæren med Viggo, det levende øje og Natasja fra sig. Den slags burde man ikke dvæle ved af åbenlyse årsager. Det var også gået storartet indtil videre. Viggo var tilbage til kun at blive plaget af sin strikse kone, og de havde ikke snakket om andet end vejr, jagt og fodbold de sidste par uger. Sådan foretrak Svendsen sagerne.
Selv skulle han til Aarhus for at købe adventsgaver til sin kone, da han endnu ikke var meget for at stole på internethandlen. Hvilke gaver ville du måske spørge om, men i så fald ville du blive bedt om at passe dig selv.
”Ja, okay, okay, fair nok” nikkede Carl-Elias. ”Hvad en mand giver sin skat vedrører ikke andre”.
”Hmmm…” svarede Svendsen.
Carl-Elias fortsatte med at nikke og kiggede ud ad vinduet på træerne, der gled forbi.
”Men det var da lidt af et tilfælde, ikke, at du skulle afsted lige i dag?”.
”Hmmm…” svarede Svendsen. ”Vil hellere undgå mylderet. Det begynder jo nok snart”.
”Ja. Jeg fik den samme tanke. Man skal jo helst ikke blive syg”.
Carl-Elias var ubevidst begyndte at rulle en smøg, men et strengt blik fra chaufføren fik ham  til  at pakke den væk igen. I stedet trommede han lidt med sine fingre, vendte og drejede sig, idet han undersøgte bilens indre nærmere. Under sædet fandt han blandt andet en halv pakke spiste snøfler, som han lod ligge. Til sidst begyndte han at pille ved radioen. Hvis Svendsen insisterede på ikke at føre samtale, så kunne den måske holde ham med selskab i stedet. Han hoppede lidt rundt mellem nogle forskellige kanaler, før han fandt en vært, han godt kunne lide. Smilende lænede han sig tilbage i sædet med armene i nakken.
”… er ikke svært at være i godt humør, når man hører hans melankolske toner. Selv opdagede jeg hans livlige guitar og hans rustne stemme, dengang jeg var en naiv 18-årig, og lad mig fortælle jer, at han forandrede mit liv. Det ene øjeblik var jeg en bumset, kejtet knægt, og det næste var jeg en mand. Sådan er det med den rette musik på det rette øjeblik. Det kan gøre underværker. Og med de ord tænker jeg, det er på tide, at vi bevæger os videre til det næste nummer. Denne gang er det Agnethe, der har ønsket, og hun skriver, at selvom det måske er lidt kikset, og det måske er for tidligt på året, så kan hun bare ikke vente længere. Og det, tænker jeg, er helt fair, for hvem har ikke brug for lidt opmuntring i disse tider. Så uden introduktion – Agnethe, her kommer Last Christmas”.
En krampetrækning gik gennem Carl-Elias, og han slukkede radioen med en knytnæve.
Han kunne rent biologisk set ikke svede, men det så ellers ud som om, at han gjorde sit allerbedste for at forsøge på det.
Svendsen rynkede på næsen og kiggede op et kort sekund.
”Den er sgu også lidt for poppet”.

Svendsen satte ham af i udkanten af midtbyen og kørte så afsted igen. De havde aftalt at mødes om to timer. Det burde være rigeligt med tid for Carl-Elias til at få klippet håret og for Svendsen til at få købt gaverne. Måske kunne han også nå en kop kaffe. Sidst han var i byen, havde der ligget en fremragende lille cafe ved siden af Radoslavs. Forhåbentligt var den der stadig.
Radoslav var navnet på Carl-Elias frisør. De havde et trofast forhold, der gik mange år tilbage efterhånden, og Carl-Elias nægtede at lade nogen anden håndtere sit hår. Den eneste hage var, at han måtte tage til Århus hver gang, han skulle klippes. Men nu var han trods alt flyttet tættere på.
Det var nok den eneste fordel ved forflytningen.
Carl-Elias begyndte at rulle en smøg, men indså, at hans tobak var væk. Han måtte have glemt den i Svendsens bil, og han havde ikke andet på sig. ”Pokkers”. Foran ham lå en Rema 1000.
Han havde jo tid nok, så Radoslav kunne godt vente i ti minutter, men han tøvede alligevel.
Det var ikke betryggende for ham træde ind i et supermarked i disse tider. Faktisk kunne det ende med at gå rigtigt galt. En ting var at tage til frisøren. Dette var noget helt andet.
Carl-Elias bed sig i fingeren og forsøge at udregne risikoen. Det skulle jo kun gå galt én gang, og der skulle jo i grunden jo ikke meget til.
På den anden side havde han siddet over en time i Svendsens bil, og han trængte virkelig.
”Kraft helvede, du gør det ikke” sagde han for sig selv. ”Du er klogere end det”.
To sekunder senere tog han et mundbind på og trådte ind i forretningen.
Som forventet var der proppet med mennesker, og Carl-Elias kunne bevæge sig langsomt gennem butikken. Folk ramlede ind i hinanden, svedte og talte højlydt sammen. Nu han alligevel var derinde besluttede han sig også for at få en flaske vand, men den beslutning kom han til at fortryde.
Idet han forsøgte at lukke kølereolen igen, greb en stor svedig hånd fat om lågen og havde nær kvast hans hånd. Den tilhørte en stor, bleg mand i en grim julesweater, som hostede en enkelt gang, undskyldte og rakte ud efter colaerne på tredje række. Carl-Elias tog et stort skridt bagud, imens han rystede over hele kroppen. Han havde svært ved at få luft gennem mundbindet og forsøgte at komme så langt væk fra manden som muligt. Men idet han vaklede bagud, kom han nær til at ramle ind i en børnefamilie, der stod i kø op til kassen.
Begge unger havde snot dryppende ned over hele ansigtet, imens forældrene lignede nogen, der ikke havde sovet i en uge. ”Far, far” plagede den ældste dreng. ”Du lovede, du lovede altså. Du sagde, at vi måtte få en kalender”. Han løftede en oversavlet æske chokolade op mod sin udmattede far, der forsøgte at vinde overblikket over situationen.
”Atju!” lød det fra moderen.
Carl-Elias smed vandflasken på stedet og flygtede ud af butikken uden at se sig tilbage.
Ude på gaden igen, så snart han havde fri luft omkring sig, kylede masken i en skraldespand.
”Gud, jeg hader mundbind”.
Smøgen måtte vente. Men hvis han kendte Radoslav ret, så ville han nok have en pakke eller to.
Så længe som han havde været en trofast kunde, så kunne han nok godt tillade sig at nasse lidt.

Carl-Elias tog den hurtigste rute, han kendte, og gjorde sit bedste for at holde afstand til alle andre på gaden. Det havde allerede været ved at gå galt tre gange nu, og han kunne mærke, hvordan det kriblede flere steder i kroppen. Han ville uden tvivl være sløj i morgen.
Desværre viste det sig, at den rute, han troede, at han kunne huske, ikke var så let at finde alligevel, og inden længe var Carl-Elias faret vild. ”Gud, jeg hader Århus” mumlede han, imens han fandt telefonen frem og forsøgte at få angivet en rutevejledning. ”Sådan en selvglad, lille ubetydelig lorteby med al dens hygge og meningsløshed. Europas kulturhovedstad min bare røv. Jeg kender tankstationer ved motorvejen med mere kultur end… hov, hvad pokker?”.
Telefonen forsøgte at fortælle ham, at frisøren ikke fandtes. Men det kunne sgu da ikke være sandt. Det lykkedes ham at finde hjemmesiden i stedet, hvor han fandt adressen – og sådan, så var han på vej.
Hvad var klokken egentligt ved at være efterhånden?
Han havde brugt snart en halv time på at trave rundt. Heldigvis burde det være lige rundt om hjørnet. Så langt var han ikke gået forkert. Han slog ind på en sidegade i et forsøg på at tage en genvej, men opdagede til sin rædsel en mindre hob af mennesker samlet omkring en lille bod med brændte mandler og æbleskiver. De stod samlet omkring den med sultne, grådige miner som en flok sygdomsbefængte rotter. ”Kraft helvede” gentog Carl-Elias. Den turde han ikke vove. Han havde allerede løbet for mange risici i dag.
Han forsøgte med en anden gade, men opdagede, at der her var mindst lige så mange mennesker.
Havde de ikke andre steder at få noget af spise? De kunne vel lige så godt lave den slags derhjemme selv. Hvad var pointen i at komme udenfor og samles i disse groteske sværme? Forsøgte de simpelthen på at slå ham ihjel. Da han for tredje gang var blokeret fra en gade, begyndte han at mistænke, at det drejede sig om et komplot imod ham.
Det var for meget alt sammen, og så havde han endda ikke nogen smøger.
Han fik øje på en lille flok, der stod og røg på et gadehjørne, og besluttede sig for, at hans stolthed måtte komme i anden række. De lignede typerne, der godt kunne finde på at dele, og da han kom nærmere, følte han sig kun mere sikker. De var tydeligvis universitetsstuderende på en eller anden humanistisk, upraktisk linje, med tid til overs til at stå og ryge på gadehjørnet kl. 13 på en torsdag.
Derudover var de i fuld gang med at diskutere politik og ideologi-filosofi, men ikke den slags, der havde det mindste med hverdagen at gøre. Nej, det var den slags der var fjernet helt fra den og dermed fuldstændigt konsekvensfrit at ytre sig om. Ja, de var lige de rette typer til at nasse en smøg af.
Carl-Elias trådte op til cirklen og skulle til at introducere sig, da en af de studerende begyndte at grine højlydt. ”Ja, I husker jo nok, hvordan det gik med Benni sidste år. Altså jeg skal jo nødigt snakke selv, men da han først begyndte at rejse sig op og synge. På loftet sidder nissen med sin jule-snaps, sin jule-snaps, det var sgu nok et tegn på, at han havde fået for megen indenbords, og jeg siger bare, at… adr…”. I et voldsomt host afbrød han anekdoten. En af hans venner skyndte sig at finde et lommetørklæde frem, men Carl-Elias var allerede flygtet. Det her var bare ikke hans dag.

Ti minutter efter lykkedes det ham endelig at finde et smuthul ind til den rigtige gade. Radoslavs gade. Han kunne straks genkende den. Nu kunne han snart komme væk fra kulden og de sygdomsbefængte horder og ind i varmen. Det var længe siden, han sidst havde set sin frisør.
Han kunne mærke, at han helt savnede ham. Især hvis han gav en smøg.
Forventningsfuldt struttede Carl-Elias ned ad gaden, men håbet begyndte langsomt at blive afløst af en forudanelse af gru. Da han til sidst stod foran den rigtige adresse, stivnede han bleg på stedet.
Hvor Radoslavs burde ligge, var der nu i stedet en kostumeforretning.
En kostumeforretning. Det her var jo et kulturelt attentat. Hvordan kunne det være sket? Og hvordan i al verden kunne det være, at han ikke havde hørt om det?
Det var jo en skændsel. Det kriblede i hele Carl-Elias krop, og han var lige ved at koge over.
En ting var hans allergi, som han havde gjort sit bedste for at holde under kontrol i dag.
En anden ting var, at han nærmest var villig til at slå ihjel for at få en smøg.
Men – foruden at hele turen nu var meningsløs – dette var trods alt det værste af det hele.
Røvsinen i pølseenden på en elendig dag.
”Lorte by. Lorte dag. Lorte årstid. Lorte højt…”
Døren til kostumeforretningen gik op, og Carl-Elias flygtede ned ad en smal baggyde.
”Nej, nej, nej, det er for meget. Det er alt for tidligt. Det er trods alt stadig november. Det kan I ikke gøre imod mig”.
Men han kunne mærke, at han var blevet ramt. Hele verden sejlede for hans blik, og han satte sig kvalmt op mod gydens ene væg. Han kom til at have det dårligt i flere uger nu, det kunne han mærke. Han turde ikke se efter, om julemanden var forsvundet. Noget fortalte ham, at denne gennem-kommercialiserede, rådne myte-popstjerne endnu stod og stirrede gustent ned ad gyden, bare i det tilfælde, at Carl-Elias skulle kigge op.
”Gud, jeg hader julen” mumlede rumvæsnet.
Ingen menneskelige sygdomme havde noget tag på ham, men hans art havde en uheldig tendens til at udvikle grimme allergier mod samfundsmæssige farcer og smagløs kultur. Ofte kunne det hjælpe en med at undgå livets slatne sider, men i hans tilfælde betød det, at der hvert år var en hel måned, hvor han kun nøjsomt turde vove sig ud ad sin dør. Eller i princippet burde det kun være en måned.
”Kraft helvede” sagde Carl-Elias en sidste gang. ”Det er stadig kun november”. 

Kommentarer