For tiden arbejder på Bork Vikingehavn som sæsonansat formidler, og for nogle dage siden har jeg siddet i runeboden, hvor man både kan prøve at lave et læderarmbånd med runer på eller lære om vikingetidens runer. Kort fortalt er der markant færre runer fra denne periode (også kaldt futhark-runesystemet, denne korte tekst på nationalmuseets hjemmeside) end bogstaver i det latinske alfabet, dvs. 16, og det tager lang ridse at indgravere eller "riste runer", som det nu engang hedder. Når der ikke var besøgende ved boden på museet for et par dage siden, arbejdede jeg på to ting med runer; først og fremmest denne besked på et stykke træ, der er en slags servicemeddelse. Der står; "Husk Solcreme Og Vand". Det har flere af turisterne grinet af.

Ellers sidder jeg også og arbejder på et broderiprojekt, når der er et stille øjeblik på arbejdet; særligt tæt på åbningstid og lukketid. Motivet er et dragelignende væsen fra Bayeuxtapetet, som jeg i princippet påbegyndte tilbage i vinters, men som jeg først for alvor er kommet i gang med her på vikingehavnen. Jeg har ikke gjort mig i broderi tidligere; det er snarere min kæreste, der er talentfuld broderist, men nu har jeg kastet mig ud i det.
Jeg arbejder ud fra et broderikit, som jeg har købt fra
www.historiskbroderi.dk; jeg havde fornøjelsen af at tale med indehaveren Else Marie i
et afsnit af første sæson af podcasten Middelalderlig. Selvom jeg havde lidt bøvl, da jeg først prøvede at gå i gang, er jeg også blevet overrasket over, hvor lige til det er at sy bayeuxsting. Det er både hyggeligt og relativt afslappende at sidde med - det tager mange timer, men er ret givende. Broderikittet har været et rigtigt godt udgangspunkt for at prøve broderiet af.
Det har passet helt perfekt med arbejdet på vikingehavnen, at det netop er en drage fra Bajeuxtapetet, jeg arbejder ud fra, da den giver anledning til at fortælle lidt om slaget ved Hastings, slutningen på vikingetiden og den normanniske invasion. På denne måde er mit broderi også blevet en del af den formidling, som jeg forsøger at give til de besøgende på museet - uanset om jeg har vagt ved krigertræningen, bueskydningen, runerne osv.
Desuden så føles det ret sjovt, når jeg det ene øjeblik fremviser sværd, ringbrynjer og økser eller skal lære et barn at kæmpe med rollespilsvåben, hvorefter jeg det næste sætter mig tilbage til mit broderi.
Det tager lang tid at brodere; dette vidste jeg godt i forvejen, bl.a. gennem Nana-Margrethes (min kæreste) forskellige projekter, som jeg har fulgt med i, men det er trods alt noget andet at erfare selv, og det giver en vis respekt for fortidens håndarbejde og kunst. Jeg tror, der ligger omkring 20 timers arbejde i mit projekt indtil videre (se billedet til højre for seneste statusopdatering). Det giver mig en langt større respekt for det ufattelige arbejde, som i sin tid blev lagt i produktionen af det ca. 70 meter lange Bayeuxtapet.
Planen med min egen lille Bayeuxdrage er, at den skal dekorere en taske, som jeg plejer at have med på middelalderfestival i Horsens. På den måde kan den indgå i mit kostume. Der vil følge en opdatering, når projektet er fuldendt.
Ellers har jeg siddet her til morgen og klippet (omsider) et interview, jeg lavede med Karoline Stjernfelt for ca. en måned siden, om hendes tegneserie trilogi I Morgen Bliver Bedre. Klippearbejdet er blevet udsat nogle gange, idet jeg har haft travlt med først praktik hos Horsens Kommune og dernæst sæsonansættelsen på Bork. Planen er, at programmet skal udkomme i slutningen af denne uge, og så har jeg gjort mit sidste arbejde hos Aarhus Studenterradio- og Podcast. Det er både lidt sørgmodigt at tage afsked, men også rart at kunne dedikere alt min podcasttid til Middelalderlig fremover; apropos, så kommer der snart også en del mere af denne serie. Vi har 4-5 afsnit i støbeskeen til slut juli og august.
Kommentarer
Send en kommentar