Fortællinger fra Mortlan #27 En Uheldig Optræden

#27 En Uheldig Optræden

”Kienzieht var den tredje af bystaterne til at blive grundlagt og den nordligste. Derfor handler byen også mest med De Nordlige Stammer, og Kienzieht er samtidigt en smule separeret fra de andre byers indflydelse. Hverken Luca eller Engeldahl bankerne har slået deres kløer i Kienzieht, hvor Sølv-Unionen styrer byen. De er en sammenslutning af handelsfolk og mindre bankmænd, som støtter de kandidater til fyrsteembedet, som de finder bedst egnet.”

Fortæller: Dogro Mortus
Periode: Monic 1076AA
Placering: På ”La Belle Parola”-kroen i Kienzieht

Det er altid en mærkelig fornemmelse at sidde og vente på at skulle optræde, uanset hvor langt inde i sin karriere, man så end er. Er man netop startet, frygter man ikke at gøre noget indtryk og hurtigt at blive glemt igen, imens man frygter at skuffe, hvis folk har hørt gode ting om en på forhånd. Nogle gange ved man ovenikøbet ikke, hvad situationen er, før man går i gang. Sådan havde jeg det eksempelvis, dengang jeg skulle optræde på ”La Belle Parola” i Kienzieht. Godt nok havde jeg i løbet af vore rejse til Bystaterne optrådt på mindst et dusin forskellige steder efterhånden, men noget sagde mig, at dette ville komme til at blive anderledes. Jeg kunne ligesom fornemme det over stedet eller måske endda lugte det lidt på kroværtens dyre lavendellys, for slet ikke at nævne alle de gode ting, jeg havde hørt om stedet. Mange gange havde man fortalt mig i de andre bystater, at ”La Belle Parola” skulle nås, inden jeg vendte snuden hjemad, og derfor havde jeg besluttet mig for at gemme det bedste til sidst.

Jeg må nok indrømme, at jeg skylder Fredegar en smule tak for at have arrangeret min optræden på kroen den aften. Værten og ejeren, Niccolo de’Balsamo, havde nemlig allerede lagt en plan for det næste halve år frem, men takket være min vens indflydelse, lykkedes det ham at få mig flettet ind i planen nogle få dage før vores afgang. Det gjorde mig derfor en smule ondt, at hverken Fredegar eller Rosa rent faktisk kunne være tilstede under mine to tildelte timer på scenen, men jeg kunne nu engang respektere, at de havde ”arbejde” at tage sig af, for hvordan skulle vi ellers nogensinde komme hjem igen.

På tidspunktet havde jeg heller ikke endnu fundet ud af, at Fredegars arbejde involverede en aftalte med Engeldahl, for i så fald tror jeg, jeg ville have sagt noget til det. Jeg vidste udmærket, at den indbildske svindler ikke ville føre til andet end problemer, men desværre var jeg ikke blevet indviet i sagen. I stedet havde jeg brugt de sidste par dage og nætter for at forberede mig på denne vigtige aften på kroen i en tilstand af lykkelig uvidenhed blandet med en smule nervøsitet.

Så jeg udvalgte altså min fineste røde hat, tog min elskede lut på ryggen og fik frasorteret den bedste korte fortælling fra mit repetoire i et håb om at imponere. Det startede også med at gå godt. De’Balsamo, som var en noget massiv, om end snedig og høflig herre, tog godt imod mig og fik mig introduceret, og jeg tog scenen i brug uden nogen form for fjendtlighed fra publikummets side. Desværre varede det ikke ved.

Jeg var nået halvvejs igennem en nyfortolkning af sagaen om ”Porkors Bedrageren” i sangform, da jeg første gang hørte latter blandt publikummet, hvilket ikke helt passede ind, efter min mening, i denne tragiske fortælling om mord, politik og forrædderi. Men jeg undlod nu engang at sige noget til det, og jeg fortsatte min sang i håbet om, at det kun ville være den ene gang. Det kunne trods alt være, at de havde grinet af noget andet.

Så heldig var jeg dog ikke, og flere gange lød der en forstyrrende fnisen, der voksede i både udbredelse og lydniveau for hver gang, den hørtes, indtil den til sidst overdøvede min musik. Der må jeg indrømme, at det simpelthen blev for meget for mig. Så jeg rejste mig, stoppede med at spille og rensede ganen med et opmærkskrævende host. Straks vendte det distraherede publikum deres blikke tilbage mod mig, og jeg sendte dem et venligt smil. ”Der er vel ikke nogen, du kunne være så venlige at fortælle mig, hvad der er så morsomt?” spurgte jeg høfligt. ”Jeg sætter sådan pris på en god spøg, ser I”. Der var en lavmælt mumlen på uforståeligt miz, det lokale sprog, som jeg desværre ikke kender særligt meget af, selvom det er på min liste, og jeg hørte nogle få ekstra latterudbrud. ”Åh, ikke noget. Niente” var der en lokal herre i en gulgrøn vest, der svarede mig. ”Bare den gode mand her, der påpegede, at der vist eksisterer flere forskellige udgaver af den historie”. Han kastede et blik mod højre, hvor der stod en kappeklædt mand med ansigtet skjult bag sin røde og orange hætte. Det var umuligt at se nogen tydelige karaktertræk i halvmørket, men alene den tofarvede kappe gjorde, at jeg sagtens kunne genkende den uduelige slambert.

”Nå, så det mener han” nikkede jeg, fortsat smilende. ”Tja, det har han nok ret i. Han burde i hvert fald kende noget til det selv, når man tænker på, hvor elendigt det gik for ham, da han skulle skrive sin poetiske tolkning. Det er selvfølgelig ikke til at sige, om han forhastede sig med oversættelsen, eller om han bare ikke er særligt god til old elvinorisk, men af en eller anden årsag endte han med at erstatte Prins Nepolios sværd med et stykke is”. For mine øjne så jeg den såkaldte digters ansigt antage farven af en slatten majroe, og jeg skyndte mig at levere det opfølgende stød. ”Selvfølgelig påstod han senere hen, at det faktisk havde været en metafor. Eller var det mon et ordspil, han svarede. Ærligttalt forstod jeg ikke et eneste ord af, hvad han sagde, da han simpelthen var så perpleks af sin egen fejltagelse, at han ikke engang kunne se, at han havde taget hatten omvendt på. Men sådan går det jo, når amatørerne forsøger at række ud efter selveste solen uden at ville gøre det nødvendige forarbejde. Kender jeg den kære Felix ret, så har han nok været for travlt optaget af at konsumere umådelige mængder alkohol fremfor at arbejde. For hvordan skulle han dog ellers glemme sin egen talentløshed længe nok til at ville give sig i kast med en af klassikerne?”.

Der lød endnu engang latter omkring os. I dette tilfælde var jeg bare ikke målet, men igangsætteren. Felix Philip Leopold Engeldahl kastede selv et overvejende blik rundt i salonen, som om han frygtede, at en af hans mange fjender skulle springe frem og overfalde ham, (for en fanatiker kunne det næppe være i hans tilfælde, eftersom han kun har meget få) men så lod han til at beslutte sig for et eller andet, og han trak hætten tilbage og trådte op på scenen for at stille sig foran mig. Sikke dog et ynkeligt skue, han udgjorde, som han stod der med sine overpompøse poseærmer, sine dyre ruskinds handsker og sine fravestrålende fjer i hatten. Det var næsten som om, at han forsøgte at gemme sig selv bag sine penge. ”Dogro” hilste han køligt på mig, og publikum blev helt stille med forventningsfulde miner. Selv De’Balsamo smilede, og han viste ingen tegn på at ville afbryde os, utvivlsomt fordi dette lille sammenstød nok ville få folk til at tale om hans establishment i dagevis. ”Du skulle nødigt snakke om at være amatør” fortsatte digteren spydigt. ”Så vidt jeg forstår, så blev du kun accepteret på dit akademi i første omgang, fordi en af dine venner bestak administratorens assistent. Jeg, på den anden side, blev indskrevet på universitet i Marrai, allerede da jeg var fem år gammel, og i hele femten år studerede jeg poesi, historie og sprogskunst der”. ”Og alligeve fik du erstattet det legendariske Foedus, gudedræberen, med et stykke is. Godt nok har jeg ikke studeret elvinorisk på noget universitet, men i det mindste kan jeg kende gladi fra glacio. Det kan måske også skyldes det faktum, at jeg faktisk har noget mellem ørene”.

Publikum klappede, og en enkelt tilskuer hujede imponeret, hvilket kun fik Engeldahl til at blive yderligere rød i hovedet. ”Jeg begik en enkelt fejl” indrømmede han og lod så til at genvinde fatningen. ”Men jeg står ved mine og gør, hvad jeg kan for at rette op på dem. Jeg er trofast over for mine tilhængere, hvilket jo desværre ikke kan siges om alle. Muligvis kalder du det her for en verdensrejse, det du er ude på, men vi ved godt, at det er virkeligehden er fordi, at ingen kan udholde at have dig boende i mere end nogle få måneder ad gangen, før de vil af med dig igen”.

Hvordan nogen kunne tro på sådan en absurd påstand, ved jeg ikke, men af en eller anden grund var der nogle få medlemmer af publikum, der gav sig til at le. Højst sandsynligvis fordi Engeldahl havde betalt dem for at støtte ham, men nok om det. Kort fortalt så lukkede han megen upålidelig information ud den aften, hvorefter jeg besvarede med tilsvarende, men dog korrekt fakta, som jeg maksimalt har pyntet en lille smule på, fordi jeg følte mig krænket. Sådan stod det på i godt en halvtimes tid, og det var først, da jeg berørte hans indtægt og herkomst, at nogen fra publikums side valgte at træde ind.

”Jeg ville næsten være imponeret over dine fine klæder” fortalte jeg ham for øjnene af salonens mange gæster. ”Hvis altså der bare var den mindste chance for, at du havde betalt for dem med lovligt erhvervede midler. Det siger jo sig selv, at du har været nødt til at finde dig en anden beskæftigelse med din uduelige digtekunst, men hvis man først kigger nærmere på din baggrund, så forstår jeg faktisk også valget af tyveri. Jeg mener; dine forældre er jo bankfolk, ikke sandt? Caterina Louise har nok allerede lært dig at tømme folks lommer, da gæster gik forbi dig i vuggen som lille”. ”Bastardo!” råbte Felix vredt til svar, og i et øjeblik så det ud til, at han skulle til at lange ud efter mig. ”Du lader mamma ude af det her. Hun er den reneste sjæl, man kan forestille sig, så du skal ikke komme her og antyde sådan noget merda, bare fordi din egen var en indavlet rotte”. ”Hvad skal det pjat dog betyde?” spurgte jeg overrasket og en lille smule usikker. Den beskidte tølper smilede bare til mig, og han rettede en smule selvsikkert på tøjet, inden han svarede. ”Alle ved, hvad man siger om Mortus familien” fortalte han afslappet. ”Når en dosne bliver født, kaster guderne med en mønt. Lander den på højkant, slipper verden for endnu en Mortus. Det er nok derfor, at I alle skynder jer med at komme ud i verden som unge. Både fordi I ikke ønsker at blive evigt kendt som ’granfætter nummer fjorten’, men også på grund af kvinderne. Hvor romantisk kan det trods alt blive, når man er beslægtet med over halvdelen. På den anden side så hjalp det nok en del med at få afgjort, hvad du skulle hedde, at begge dine forældre hed Mortus i forvejen. Må jeg bare lige have lov at spørge: Fætter og kusine? Eller var de endnu tættere på hinanden?”.

For det meste ser jeg mig selv som den overbærende type. Jeg sætter pris på en god spøg, det gør jeg virkeligt, men nogle gange bliver det bare for meget. Især når idioter såsom Engeldahl blander sig i sager, de ikke forstår sig på, og hvor det ikke nytter noget at forklare dem, at Mortus slægten blev splittet op for mange hundrede år siden, og at der intet blod havde været blandet imellem dem i meget lang tid, før mine forældre blev først forlovet og så gift. Mangel på forstand eller bare på viljen til at lytte er jeg nemlig ikke god til at håndtere. Faktisk havde jeg nok slået Engeldahl i hovedet, hvis ikke et kåbeklædt medlem af publikum havde gjort mig den tjeneste at springe op og stikke ham med en kniv i benet først.

”Ak og ve!” skreg Engeldahl, forståeligt nok, da klingen ramte hans lår. Faktisk er jeg fristet til at sige, at det var den første fornuftige ting, han havde sagt hele dagen. Godt nok brød jeg mig ikke særligt meget om manden, men alle har vel en ret til at vise deres utilfredshed, når de bliver angrebet af en mørk skikkelse med en kniv. Jeg må også indrømme, at jeg selv blev en smule skræmt ved oplevelsen. Ikke så meget det faktum, at Engeldahl blev angrebet, men snarere angriberens mangel på et ansigt. Hvor det burde være, var der i stedet et mørkt hul dækket af skygger, og hele den fremmedes skikkelses syntes at flimre. Jeg har personligt været i Cinator kort efter landets anden borgerkrig og Williamsborgs fald, og tro mig, når jeg siger, at jeg sagtens kan genkende en dæmon, når jeg ser en.

Så da jeg nu så den mørke dæmon der foran mig, gjorde jeg det eneste fornuftige, jeg lige umiddelbart kunne komme i tanke om. Jeg samlede min skammel op fra gulvet og kylede den efter angriberen. Jeg kan måske ikke lide Engeldahl, men jeg bryder mig nu en hel del mindre om dæmoner, og desuden skulle den ikke have den fornøjelse at gøre det af med ham, før jeg var færdig med at fornærme ham.

En smule irriteret vendte dæmonen så sit mørke blik imod mig, men pludseligt begyndte den at udstøde en hæslig, kold latter, og før jeg vidste af det, var yderligere fem skygger dukket op blandt publikum. Alle havde nu trukket to sorte sabler hver, knivene var åbenbart blevet lagt på hylden, og jeg ved ærligttalt ikke, hvad jeg ville have gjort, hvis ikke der var dukket hjælp op i netop det øjeblik. Mit umiddelbare gæt ville være enten at blive slået ihjel eller at flygte.

Men heldigvis trådte Rosa Estella ind ad døren i samme sekund, og det tog ikke megen overvejelse fra hendes side, før hun havde fået set situationen an og taget en beslutning. Med en løftet hånd og et befalende ord på tabarra ai linga, de gamle bjørnes sprog, lykkedes det hende at hidkalde en mægtig kugle af lys. ”Ivris!”. Straks blev dæmonerne kastet til siden, og flere af dem ramte hårdt ind i bagvæggen. Bagefter rakte en af dem et rundtosset hoved i vejret, og den sendte vrede, nej snarere hadefulde blikke i retning af min ven. Det var ganske tydeligt, at den var skuffet over ikke at have fået lov til at benytte sig af sine flotte sabler. ”Fredegar” kaldte druiden, og den anstændigt proportionerede handelsmand skyndte sig ind bag hende, imens han forsøgte at få sin monokel til at blive siddende. ”Hvad sker der?” spurgte han nysgerrigt, men så snart han fik øje på dæmonerne, skyndte han sig i stedet at pakke monoklen væk i en forlomme igen. ”Hvad er det her?” spurgte han ud i rummet med et stort smil. ”Min fødselsdag?”. Til svar råbte en skygge et eller andet efter ham på dæmonsproget, idet den sprang frem mod ham, klar med med begge sine sabler. Instinktivt veg Fredegar tilbage, og han søgte skjul bag Rosa, som endnu en gang kastede en besværgelse af magisk lys. Denne ramte kun én enkelt dæmon, men til gengæld frøs den i luften, da dens klinger endnu var en halv meter fra hende, og så gav den sig pludseligt til at skrige i en uforståelig vrælen (som naturligvis godt kan have betydet et eller andet på dæmonernes tungemål, som jeg dog ikke taler, selvom det kunne være interessant at lære. Faktisk burde jeg næsten putte det på listen også).
Men skriget ophørte hurtigt, og dæmonen fordampede for øjnene af dem. Tilbage var kun en smule sort pulver, der faldt til jorden, hvor det tog form som en lille mørk sten. ”Hvad synes du om fødselsgaven?” spurgte Rosa, og Fredegar trådte selvsikkert frem igen. ”Strålende” nikkede han og skyndte sig at stikke stenen i lommen. ”Jeg elsker ’ikke at dø’. Lige hvad jeg havde ønsket mig”. Han sendte et udfordrende blik i retning af de resterende dæmoner, og helt synkront forsvandt de ud gennem bagvæggen som smalle skygger gennem de bittesmå sprækker. ”Og kom ikke tilbage” kaldte Fredegar efter dem, før han så skyndte sig op til Engeldahl og mig. ”Jeg ved ikke, hvor længe vi har” skyndte han sig at sige til os. ”Men en ting er sikkert; de kommer uden tvivl tilbage lige om lidt”. Han satte sig ned ved siden af den fortsat klynkende digter, der klamrede sig til sit sårede ben. ”Åh slap af, Engeldahl” sagde han og samlede kniven op, der var faldet på gulvet. ”Det er kun en lille ridse. Så ondt kan det heller ikke gøre”. Digteren bed sammen og nikkede et par gange, men det var tydeligt, at han ikke var enig med Fredegar.

I mellemtiden forsøgte Rosa at tage sig af den utilfredse De’Balsamo, der sammen med de tilbageværende gæster ikke lod til at være særligt ivrig efter at lade os blive der meget længere. ”Dæmonerne gik efter de to” sagde han ivrigt og pegede i retning af Engeldahl og, på uretfærdigvis, også mig. ”Så se hellere at få dem ud herfra, før der bliver mere ballade. Det her er et fint establishment, og de eneste konflikter, jeg ønsker herinde, er af æstetisk karakter. Så tag nu og smut, før jeg tilkalder bygarden”. Dog har Rosa aldrig været særligt god til at tage imod ordrer af nogen slags, og hun blev straks en smule rød i hovedet. ”Før du tilkalder bygarden?” gentog hun arrigt. ”Glem endelig ikke, hvem der fik dæmonerne væk fra din forbandede kro igen, din utaknemmelige… Havde det ikke været for mig, ville du lige nu stå i langt større problemer. Desuden er vi gæster her, og jeg synes ikke, du kan tillade dig at…”. ”Undskyld, undskyld, undskyld” skyndte Fredegar sig at bryde ind, og han sprang ind imellem den store krovært og elverkvinden. ”Du må virkeligt undskylde min veninde Rosa her. Hun har den her ting, hvor hun åbner munden, og der kommer en masse lyde ud, der lyder lidt som ord, men som i virkeligheden ikke er andet end bavl. Munddiarré kalder jeg det for. Rosa, smut du hellere over og kig på Engeldahl, du har bedre forstand på den slags end jeg”.
Som jeg sagde, så er Rosa ikke særligt god til at tage imod ordrer, heller ikke fra Fredegar, men gør dog undtagelser i ny og nær, selvom der oftest kommer til at være konsekvenser senere hen. Dette tilfælde var en sådan gang, og hun trak sig tilbage til mig og den jamrende digter, imens Fredegar lagde en venskabelig hånd på vores værts skulder og gik i gang med at tale med. Hvad, der blev udvekslet imellem dem, har jeg aldrig nogensinde fundet ud af, men den evigmuntre handelsmand kom ikke længe efter tilbage med et stort smil på læberne og nogle gode nyheder. ”Jeg har fået løst det” fortalte han. ”Og vores gavmilde vært har givet mig en adresse, hvor vi kan genne os, imens vi finder ud af, hvad vi gør nu. Det er et gammelt lagerhus på ’Mocenigo’-vej”. Han fremviste selvtilfredst en stor rusten nøgle. ”Disse dæmoner kender allerede til kroen her, så det duer ikke særligt meget som gemmested alligevel, vel?”. Jeg nikkede. Det gav en vis mening. Spørgsmålet var bare… ”hvad du var nødt til at give for det?” spurgte Rosa mistænksomt. ”Ikke mere en fem procent” svarede handelsmanden med et nik, der fik digteren til at blegne en lille smule. ”Og bare rolig, det skal nok gå ud af din andel, så du behøver ikke bekymre dig”. Han klappede Engeldahl knap så blidt på det sårede ben, og straks vred digteren sig i smerte. ”Tag det nu lige lidt roligt” skyndte Fredegar sig at sige. ”Så hårdt var det altså heller ikke”. Det lod Engeldahl dog til at være uenig i, og han kastede sig pludseligt ned på gulvet, hvor han rullede rundt, imens han udstødte et skingert skrig. Ubehaget lod dog ikke længere til at komme fra benet, men fra hans indre, hvor en dæmon var travlt optaget af at besætte ham. Så meget kunne jeg alligevel analysere mig frem til ud fra hans pludseligt sorte øjne.

Så hvad bør man helt præcise gøre, når ens selverklærede ærkefjende bliver stukket med en forbandet kniv, og en ’smertedæmon’ forsøger at låne hans fysiske legeme? De fleste ville nok juble og benytte sig af lejligheden til at gå ud og fejre det på deres yndlingsværtshus. Personligt var jeg ikke rigtigt i stand til den slags, sådan som tingene stod, er jeg dog bange, eftersom 1) at mit yndlingsværtshus lå omtrent 1000km derfra i Latynia og 2) at mine venner åbenbart havde slået en handel af med omtalte ærkefjende, der var nødvendig for at sikre os rejsen hjemad. Jeg tror godt, at du godt kan se det dilemma, som jeg stod i.

Det var selvfølgelig heller ikke fordi, at nogen egentligt spurgte om min mening til tingene, jeg fulgte bare sådan lidt efter Rosa, der trak den sårede digter med sig i retning ad dette tomme lagerhus, vi pludseligt havde fået lov til at benytte os af i bytte for 5%. Af hvad helt præcist vidste jeg ikke, og det var jo heller ikke ligefrem fordi, nogen havde tilbudt mig så meget som ét enkelt procent af noget som helst, så jeg forsøgte at lade være med at tænke over det. Det var dog svært, for eftersom Rosa mest talte til Engeldahl under gåturen, havde jeg ikke så meget andet at tage mig til udover at tænke.

Fredegar var smuttet. Han skulle ’ud’, havde han sagt, for at finde en eller anden, han kendte, som vist nok kunne hjælpe med vores lille dæmonproblem. Hvem vidste jeg ikke, og jeg nåede heller ikke at spørge, før han var forsvundet. Rosa virkede også en smule utilfreds med hans mangel på forklaring, men vi havde som sagt ikke megen tid, for dæmonerne kunne når som helst vende tilbage, og de havde måske fået hentet nogle flere venner i mellemtiden, hvis vi var uheldige. Dog kunne man aldrig vide med Fredegars kontakt. Alle mulige mærkelige folk og væsner skylder ham altid tjenester, og de er ikke allesammen lige behagelige.

Under alle omstændigheder nåede vi frem til lagerhuset uden besvær, og nøglen virkede heldigvis. Efter så at have fået låst os indenfor, fik Rosa placeret Engeldahl i et hjørne, hvorefter hun så begyndte at gå i ring foran ham, imens hun mumlede et eller andet for sig selv. ”Hvad laver du?” spurgte jeg nysgerrigt og på ingen måde distraherende vis. ”Det får du at se” lød svaret, og det måtte jeg stille mig tilfreds med for nu. Heldigvis gælder for nu, efter min opfattelse i hvert fald, ikke mere end højst to minutter. ”Kaster du en besværgelse?”. Denne gang undlod hun bare helt at svare med et andet end et ondt blik, og jeg forsøgte at være stille, indtil hun blev færdig med, hvad det nu end var, hun lavede. ”Er det mod dæmonen?”. ”Vil du så være stille?” hvæsede Rosa arrigt ad mig, og jeg skyndte mig at træde nogle skridt tilbage for at gemme mig bag nogle tønder. Der sad jeg så i nogle få minutter mere, indtil jeg følte, det var sikkert at komme frem igen. Nu var Engeldahl kommet på benene, og han stod og kiggede overvejende omkring sig, helt uden sorte øjne. ”Det er en magisk cirkel” fortalte Rosa ham, idet han rakte en hånd ud i luften og lod til at støde på en usynlig mur. ”Den lader ikke dæmoner passere ind, så længe jeg står i vejen for at opretholde den”. Nu bevægede jeg også den næsten gennemsnitlige form, der udsprang rundt om Rosa med nogle få meters radius, og som pressede Engeldahl op mod hjørnet som en flue i kanten af et edderkoppespind. Den eneste måde, han ville kunne komme ud, var ved at bryge igennem enten muren eller den magiske cirkel.
”Så jeg er en dæmon nu?” sagde digteren en anelse irriteret. ”Det var ikke helt sådan, jeg havde håbet, at denne dag ville gå”. ”I så fald havde det nok været en god ide at undlade at tiltrække dig selv opmærksomhed, ikke?” bemærkede Rosa, og jeg skyndte mig at nikke enigt. ”Du kunne bare have tiet stiller under min optræden”. ”Kunsten krævede, at jeg lagde ord på dine fejltagelser” svarede tølperen igen, og jeg skulle lige til at levere et sollidt modargument, da Rosa trådte imellem os med løftede hænder. ”Ti stille, begge to” advarede hun gnavent. ”Jeg har ikke fået særligt megen, eller rettere sagt ingen, søvn i nat, så jeg orker virkeligt ikke at høre på det der lige nu. Dogro, jeg er nødt til at blive her, så kan du ikke smutte hen til døren og holde udkig, hvis der nu skulle komme nogen. Dukker der en dæmon op, så løber du bare ind i cirklen til mig”. ”Det skal jeg nok” svarede jeg og gjorde så, som der blev sagt.

Der sad jeg så i adskillige timer, imens aftenen blev til nat, og ventede på, at noget skulle ske. Jeg vidste ikke helt, hvad jeg skulle tænke om hele affæren, men helt tilfreds, det var jeg i hvert fald ikke. Der passerede adskillige folk forbi ude på gaden, imens jeg sad der i døråbningen og ventede, men til at starte med lagde jeg ikke særligt mærke til nogen af dem. En mørkhudet dværg med et enormt overskæg der og en pjusket tigger her, men jeg begyndte med tiden at bide mærke i en bestemt skikkelse, der gik igen adskillige gange. Det var en ung ashas kvinde, tydeligvis af fin slægt (det kunne man nemlig se på den arrogante gangart og det befalende blik, hun sendte folk for at få dem til at træde til siden), i en nydelig hvid pelskåbe. Personligt anede jeg ikke, hvem det var endnu på dette tidspunkt, men da jeg bemærkede hende for femte gang, smuttede jeg tilbage til Rosa og fortalte, hvad jeg havde sat. ”Frøken Luca” genkendte hun beskrivelsen med alvorlig stemme. ”Så for pokker. Hmmm… jeg tror, det er bedre, hvis du bliver indenfor i så fald, for en lille stund. Luk døren og sæt dig herhen, så må jeg bare være klar, hvis der sker noget”.

Jeg gjorde igen, som der blev sagt, denne gang dog med en smule mere god vilje, og jeg tog plads imellem Rosa og Engeldahl. Sidstnævnte sad og nynnede lidt for sig selv med lukkede øjne. Han så voldsomt koncentreret ud, og der lød sved ned ad panden på ham. ”En lille øvelse, jeg gav ham” fortalte Rosa mig. ”Jeg forstår mig måske ikke på at fordrive dæmoner, men jeg har hørt, at det her hjælper med at holde dem ude. Midlertidigt i hvert fald”. ”Gad vide, om det virker” mumlede jeg lidt for mig selv og tav så. Jeg var ikke helt sikker på, om øjeblikket var det rette, men der var nu et spørgsmål, jeg havde villet stille hende eller Fredegar i nogle timer efterhånden. ”Hvorfor har I dog lavet en aftale med den slambert?”. Rosa sukkede. ”Det var Fredegars ide” startede hun med at svare, som hun så ofte gjorde det. ”For at få løst pengeproblemet til hjemrejsen. Du ved efter, at Leonardo fik overtalt resten af besætningen til at tage vores mad, en del af lasten og stikke af”. Hun sukkede igen og roddede lidt op i sit hår. ”Det var min fejl” indrømmede hun en smule bittert. ”Hvis ikke jeg havde ansat den forræder, ville det ikke være sket, og så ville vi allerede være klar til at sejle hjemad i morgen tidlig. Men på grund af mig risikerer vi snart at blive hængende her et godt stykke tid endnu. Det kan jeg love dig for, at banken derhjemme ikke vil blive særligt glade for. Og Fredegars ide var den eneste, for lad os erkende det; han er trods alt den bedste til den slags”. ”Så, så” sagde jeg blidt til min ven og klappede hende på skulderen. ”Som om han ikke også har lavet fejltagelser. Mange af dem så vidt jeg husker”. ”Det har han i hvert fald” nikkede Rosa, og et glimt af uro passerede gennem hendes blik.

Hun greb pludseligt ud efter sin uldne taske og åbnede den, idet hun ledte efter et eller andet. Dog blev hun hurtigt stillet tilfreds, da hun fik fat i en lille, men gammel og slidt bog med et gustent skindomslag, som hun lagde i sit skød. ”Jeg blev lige bange i et øjeblik for, at han skulle have taget den” indrømmede hun. ”Jeg ved godt, at det er fjollet, men du ved, hvordan det er. Han skal altid befamle alting så længe som muligt”. ”Så det er målet i jeres lille aftale med Engeldahl?” spurgte jeg og betragtede den nøje. ”Den ser ikke ud ad meget, men det gør vigtige ting sjældent”. ”Frøken Luca kaldte det for en skæbnebog” fortalte Rosa mig, og jeg frøs straks på stedet. ”Af hvad gjorde hun?” udbrød jeg forskrækket, imens jeg kiggede frem og tilbage mellem elveren og bogen. ”Vær så sød at fortælle mig, at det var en spøg, og at I ikke har en stjålet en af de syv”. ”Jeg har ikke stjålet noget” svarede Rosa mig en smule fornærmet igen. ”Jeg afhentede den bare… ude i en skov. Men hvorfor? Hvad betyder det?”. ”Nu ved jeg selvfølgelig ikke så meget om sagen” svarede jeg hende en anelse nervøst, og i baggrunden så Engeldahl ud til at have åbnet det ene øje for at kunne følge med. ”Men hvis det her er, hvad jeg tror, det er… jeg har hørt om skæbnebøgerne, Rosa. De er hellige relikvier for stammerne længere nordpå, og hvis I har haft bare den mindste hånd med i tyveriet af en af dem, så kommer de til at gå efter blodhævn, medmindre den bliver leveret tilbage”. ”Der er mægtige åndemanere deroppe, Rosa” fortalte jeg hende. ”Og shamaner og magikere som kan sende alverdens skidt efter jeg, hvis de finder ud af det. Hvis det virkeligt er en af de syv skæbnebøger, så er jeg bange for, at du er nødt til at aflevere den tilbage”. ”Du skal ikke lytte til ham” skyndte Engeldahl sig på lusket vis at bryde ind i samtalen. ”Shamanerne kan slet ikke spore nogen så langt, det lover jeg. Der kommer ikke til at ske jer noget, så snart vi har fået afleveret den til min køber”.

Rosa kiggede usikkert fra mig til Engeldahl og tilbage igen. Men inden hun kunne nå at sige noget, frøs hun pludseligt og vendte blikket mod døren. Selv hørte jeg ikke noget, men elvere plejer nu engang at have en del bedre sanser end os andre, og Rosa var skarpere end de fleste. Nok en selvfølge af at være vokset op sammen med Fredegar, kan jeg forestille mig. Uanset hvad så stoler jeg nu mere på hendes årvågenhed end min egen, og da hun hviskede ”rør dig ikke”, gjorde jeg mit bedste for at ligne en del af gulvet.

Selv bevægede hun sig forsigtigt fremmad i retning af en lille sidedør, sådan at hun lige forblev inde i den magiske cirkel. Den burde egentligt være låst, det havde vi tjekket, da vi kom ind. Nu gled den dog lydløst, og en hatteklædt skikkelse i min egen højde trådte indenfor. ”Fredegar” sagde Rosa, da hun genkendte ham. ”Er du alene? Jeg troede, du ville hente en, der kunne hjælpe os med det her rod”. ”Jeg sendte hende i forvejen” svarede han og kastede et blik rundt i lagerhuset. ”Jeg regnede egentligt med, at hun allerede ville være her”.

”Og her har I mig” lød en fremmed, feminin stemme fra mørket, og vi vendte alle blikket mod et af lagerets andre hjørner. ”Jeg har været her i et lille stykke tid, men jeg besluttede, det var bedre at vente på Fredegar i stedet for bare at springe frem og skræmme jer. I virker trods alt ikke særligt imødekommende med den der magiske cirkel, og desuden tænkte jeg, at det ville være bedst at undgå nogen misforståelser”. Hun trådte frem og lagde en hånd på den usynlige mur, der omgav mig, Fredegar og Rosa, og i lyset fra handelsmandens netop tændte lampe kom hun ordenligt til syne. Den røde kjole var meget typisk af moden her i bystaterne, og den kunne faktisk også være blevet fundet i mange andre af verdens civilisationer. Den var simpel og praktisk og kunne have tilhørt hvem som helst. Hendes medaljon derimod var lidt mere genkendelig med dens otte ringe, men hvis jeg skal være helt ærligt, så lagde jeg nu mest mærke til hendes tænder, hendes røde øjne og hendes blege hud.

”Nå, fjerner I den barriere eller hva?” spurgte vampyreren utålmodigt. ”Nu tænker jeg efterhånden, at jeg har ventet længe nok. Så hvis I vil have hjælp til den dæmon, skal det være nu”. ”Det her er Gabriella” introducerede Fredegar hende. ”Jeg tænkte, at der vel ikke er noget bedre mod én dæmon end en anden dæmon”.

En Uheldig Affære i Kienzieht

Andre historier:


Kommentarer